Haksız yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
İftiraya uğrayan mağdur, faile karşı şikayette bulunabilir ve savcı, iftira işlendiğini öğrenirse kendi inisiyatifiyle soruşturma açabilir. Savcı soruşturma açarsa ve suç şüphesini haklı çıkaracak yeterli delil elde ederse, iddianame düzenler ve kamu davası açar.
Hangi durumlarda iftira davası açılır?
Hukuka aykırı bir fiil işlenmemiş olsa bile, kişinin veya kişilerin bu fiili işlediğinden şikâyet etmek, hakaret davası açmak için yeterlidir. Doğrudan olmasa bile, yalan beyanda bulunmak ve kişilere haksız yere saldırmak da dava açmak için izin verilen suçlardır.
Asılsız iftiranın suçu nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun en basit şeklinin işlenmesi halinde hakaret suçunu işleyen faile bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. “Suçun maddi izlerini ve delillerini tahrif ederek hakarette bulunulması halinde ceza yarı oranında artırılır.
İftira atılan insan ne yapmalı?
İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir. Ancak, iftira suçunun ihbar konusu olan bir suç olmadığı unutulmamalıdır. Ayrıca resen soruşturma başlatılabilir.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira suçunun cezası kaç TL?
Basit hakaret suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1). Nitelikli hakaret suçunun işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılır.
Yalan yere iftira atmanın cezası nedir?
Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, en temel suç olan hakaretin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Maddenin geri kalanı daha ağır cezaların verildiği durumları düzenlemektedir.
İftira suçu neleri kapsar?
Savcılar, kamuoyu adına resen araştırılabilecek suç haberlerini rapor olarak kabul ederek soruşturma başlatırlar. Bir kişi basın ve yayınlarda haksız yere yasadışı bir eylemle suçlanırsa, bu bağlamda bu bir iftiradır.
Kanıt olmadan dava açılır mı?
Ceza muhakemeleri sistemimizde delil özgürlüğü ilkesi yer almaktadır. Hukuka uygun olması şartıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 217. maddesinde açıkça belirtilmiştir: “İddia olunan suç, hukuka uygun olarak elde edilen her türlü delille ispat edilebilir.”
İftira atanların sonu ne olur?
Kişinin hakaret suçunu işlediği hususunda şüpheye yer bırakmayacak şekilde bir kanaat varsa; Türk Ceza Kanununun 267. maddesine göre, haksız fiille suçlanan kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira yüz kızartıcı suç mudur?
Hakaret suçu hakkında genel bilgiler 1-) Hakaret suçu hakkında genel bilgiler aşağıdadır. 2-) Hakaret suçu ağır bir suçtur. Yani tekerrür eden bir suç değildir. 3-) Hakaret bir suçtur, yüz kızartıcı bir suçtur.
Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Cinsel taciz mağdurunun savcılığa şikayette bulunması yeterlidir. Bu durumda savcılık soruşturma başlatır, iddianame düzenler ve dava açar. Cinsel hakaret mağdurunun da maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkı vardır.
İftira atılan kişi tazminat alabilir mi?
Hakaret veya hakaret nedeniyle toplum nezdinde kişilik hakları ve itibarının zedelendiğini ve zedelendiğini iddia eden kişi, hakaret nedeniyle manevi tazminat davası açabilir.
Sözlü iftira suçu nedir?
SUÇUN ESAS UNSURU Bildirim, hukuka aykırı bir eylemi yetkili makamlara bildirme eylemidir. Yetkili makamlara bildirim, yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Hakaret suçu, bir kişiye karşı disiplin işlemi gerektiren hukuka aykırı bir eylemi yetkili makamlara bildirmek suretiyle de işlenebilir.
İftira suçu uzlaşmaya tabi mi?
Aynı maddeye göre, soruşturulması ve kovuşturulması ihbara bağlı olan suçlarda arabuluculuğa başvurulabilir. Hakaret suçu ihbara konu olmadığı ve kanunda öngörülen hallerden biri olmadığı için bu suçta arabuluculuğa başvurulamaz.
Birine iftira atmanın cezası nedir?
4.1. Cezai yaptırımlar. Türk Ceza Kanunu’nun hakaret suçunu düzenleyen 267. maddesine göre, hakaretin en temel suçu için ceza bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Maddenin geri kalanı daha ağır cezaların verildiği durumları düzenler.
İftira atanların sonu ne olur?
Kişinin hakaret suçunu işlediği hususunda her türlü şüpheden uzak bir kanaat varsa; Türk Ceza Kanununun 267. maddesine göre, hakkında hukuka aykırı bir fiil isnat edilen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira suçu nereye şikayet edilir?
İhbar veya şikâyet yoluyla işlenen hakaret suçu Hakaret suçunun oluşabilmesi için, failin mağduruna isnat ettiği haksız fiili kolluk kuvvetlerine, Cumhuriyet savcılığına, sulh ceza hâkimliğine, büyükelçilik ve konsolosluklara ihbar veya şikâyette bulunması gerekir.
İftiraya uğrayan kişi ne yapmalı dinen?
İftira atan kişi tövbe etmez ve af dilemezse ahirette cezasını görecektir. Müftünün tövbesinin sonucunu ancak Allah bilir.