Yılda kaç arkeolog atanıyor?
Ülkemizde 100’e yakın arkeoloji ve sanat tarihi bölümüne yaklaşık 5.000 öğrenci kabul edilmekte ve her yıl yaklaşık 4.000 mezun verilmektedir.
Arkeologlar devlette çalışabilir mi?
Ayrıca belediyeler, valilikler ve devlet su işleri gibi diğer devlet kurumlarında da iş bulabilirler. Birçok arkeolog, BOTAŞ ve Marmaray gibi büyük inşaat projelerinin kurtarma kazılarında sözleşmeli olarak istihdam edilmektedir.
Arkeolog nasıl atanır?
Öncelikle Arkeoloji Bölümü mezunlarının en çok tercih ettiği uzmanlık alanı üniversitede kalıp akademik kariyer yapmaktır. Arkeologlar KPSS sınavını geçerek devlet kurumlarına atanma imkânına sahiptirler.
Arkeolog hangi KPSS’ye girer?
Arkeoloji (EA) – KPSS-2: KPSS121 (ortalama) | Mezun Başarı Atlası
Arkeolog kaç maaş?
Arkeologların en düşük ortalama maaşı 32 bin 400 TL, en yüksek maaşı ise 100 TL’dir.
Türkiye’de arkeoloji okunur mu?
Türkiye’de 50’den fazla arkeoloji bölümü var. Ancak bu sayı eğitim için pek bir şey ifade etmiyor. Üniversite şehirleri ve akademik kadroları eğitiminiz için en önemli konu. Bana göre Ege ve Akdeniz bölgelerindeki üniversiteler klasik arkeoloji eğitimi için en ideal yerler.
Arkeolog işsiz kalır mı?
Arkeoloji mezunlarının büyük çoğunluğunun işsiz olduğu bir ortamda, bu arkadaşlarımızın geçici veya mevsimlik de olsa iş bulabilmelerine sevinmeleri gerekir.
4 yıllık arkeoloji mezunu ne iş yapar?
Arkeologların çalışma alanları; üniversiteler (öğretim görevlisi veya araştırmacı olarak), Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli müzeler, kültür ve tabiat varlıklarını koruma kuruluşları, özel müzeler, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü’dür.
Arkeolog maaşı 2024 ne kadar olacak?
Verilere göre, arkeolog 2024 yılı itibarıyla aylık ortalama 47 bin 500 TL maaş alacak. 2024 yılında bir arkeologun en düşük maaşı 28 bin 100 TL olurken, en yüksek maaş ise 77 TL olacak.
Arkeoloji bölümü bitiren ne olur?
Başka bir deyişle, çeşitli buluntulara dayalı olarak tarihin açıklığa kavuşturulmamış sorularını açıklığa kavuşturmak veya daha önce açıklığa kavuşturulmuş tarihi pekiştirmek için çeşitli çalışmalar yürütmek arkeologların sorumluluğundadır. Arkeoloji Bölümü mezunları müze küratörlüğünden arkeolojik kazılara, kültürel miras yönetimine kadar her şeyle ilgilenmektedir.
Arkeolog para kazanır mı?
Türkiye’de ortalama bir arkeolog adayının sayısı 25.000 ile 70 arasındadır.
Arkeoloji mezunu rehber olabilir mi?
Sanat tarihi ve arkeoloji lisans mezunlarına yönelik turist rehberi yetiştirme programına katılmayacaktır.
Kaç Arkeolog atandı?
Her yıl 4.000 arkeolog ve sanat tarihçisi mezun oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı son 10 yılda 227 arkeolog, 100 müze araştırmacısı ve 57 sanat tarihçisi istihdam etti.
2 yıllık arkeoloji bölümü var mı?
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, üniversitelerin Edebiyat ve Beşeri Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan dört yıllık lisans bölümüdür.
Arkeolog olmak için yaş sınırı var mı?
54 arkeolog ve 19 müze araştırmacısının katıldığı yarışmada liyakat, 35 yaş sınırı, sadece bir ile ve bir kadroya başvuru, hepsinden önemlisi mülakatla alım gibi koşullarla göz ardı edildi.
Arkeolog alımı olacak mı?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 alımları için arkeolog, restoratör ve sanat tarihçisi unvanları için 2000 kadro belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanı 2 Kasım 2020’de TBMM Bütçe Komisyonu’nda alımların yapılacağı müjdesini vermiş olmasına rağmen alımlar ertelendi.
Arkeolog kaç binle alıyor?
Arkeoloji taban puanlarıyla ilgili tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Arkeoloji Bölümü’nün 2023 yılı için en düşük taban puanları 192.06204 ve en yüksek 406.18407’dir. Arkeoloji Bölümü için 2023 yılında en düşük geçme oranı 997208 ve en yüksek 28945’tir.
Arkeolog para kazanır mı?
Verilere göre; en düşük deneyim seviyesine sahip arkeolog, 2024 yılında 28.100 TL maaş alacak. Deneyim arttıkça arkeolog maaşı 77’ye çıkıyor.
Arkeolog nasıl iş bulur?
Arkeologlar genellikle aşağıdaki ortamlarda çalışırlar: Müzeler ve kültürel kurumlar: Arkeologlar müzelerde ve kültürel kurumlarda küratör, araştırmacı veya danışman olarak çalışabilirler. Bu kurumlar tarih öncesi ve tarihi eserlerin sergilenmesi, korunması ve incelenmesiyle ilgilenirler.