İçeriğe geç

Geleneksel Anadolu Türk Evlerinde Taşlık Nedir

Taşlık nedir mimaride?

Evin girişindeki zemin kat “hayatın” hüküm sürdüğü yerdir. Bu kısım taşlarla kaplandığında “mideler” olarak adlandırılır. Burada ışığın alınmasını sağlayan bir “parıltı” vardır. Zemin katta ayrıca ahırlar, büyük kazan fırınları ve depolar bulunur.

Geleneksel Türk evinde Seki nedir?

Oturma alanı, yani terasın alt kısmından daha yüksekte olan ve alanın çoğunu kaplayan teras üstü, Türklerin yükseltilmiş platformlarda oturmaya olan ilgisini göstermektedir. Seki altınına pabuluk da denir.

Geleneksel Türk Evi Nasıl Olur?

Geleneksel Türk evi planları çeşitlilik gösterir. Sofa, odaların açıldığı büyük holdür. Odalar holün bir tarafına, birbirine karşı veya üç veya dört tarafına yerleştirilebilir. Geniş çekim; Bahçe, ahır, tavuk kümesi, odunluk, tandır, fırın, misafirhane ve hizmetçi odaları gibi alanlardan oluşur.

Geleneksel Türk evinde sofa nedir?

Geleneksel Türk evinin en önemli özelliği olan sofa, odalar arasındaki ilişkilerin kurulduğu ortak bir alandır. Tüm oda kapıları sofaya açılır. Sofa bir geçiş alanı olarak hizmet verirken aynı zamanda bir oturma ve dinlenme alanıdır.

Eski evlerde taşlık nedir?

Evin içindeki giriş alanıdır, genellikle sıkıştırılmış toprak bir tabana sahiptir. Taban taşlarla kaplıysa, buna “mide taşlığı” denir.

Taşlık nedir ne işe yarar?

Taşlık, kuşlar ve arkozorlar da dahil olmak üzere bazı hayvanların sindirim sisteminde bulunan bir organdır. Bazı hayvanlar küçük taşları veya kum tanelerini yutar, bunları taşlıklarında depolar ve yedikleri yiyecekleri öğütmek için kullanırlar.

Seki’nin anlamı ne?

Seki, köy evlerinde duvara yaslanan ve yerden hafifçe yükseltilmiş, sürekli, döşemeli bir oturma elemanıdır. Genellikle bir yastık veya şilte ile örtülü olan sedir olarak da adlandırılabilir.

Geleneksel Türk evinde bağdadi tekniği nedir?

Bağdadi tekniği ve evler, eski geleneksel Türk ev yapım tekniklerinden biridir. Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan, alt tarafı taş duvarlı ve üst tarafı üzüm bağları olan ev. Ahşap kirişin iç tarafına çıta çakılarak ve dış tarafına ahşap kaplama yapılarak kil ve saman karışımı alçıdan yapılmış mimari bir yapıdır.

Cumba neden yapılır?

Erker pencereler, çıkıntılarla binanın dışına tutturulmuş ve genellikle ahşaptan yapılmış kapalı balkonlardır. Mimari tasarımda erker pencereler hem estetik hem de işlevsel özellikleriyle öne çıkar.

Geleneksel Türk Evi plan tipolojileri nelerdir?

Eldem, Türk evinin plan tipini ilk belirleyen ve sofa ve odaların dizilimini bilimsel anlamda sınıflandıran kişidir. Eldem’in (1968) sınıflandırmasına göre, şu sofa tipleri vardır: Sofasız plan tipleri, dış sofalı plan tipleri, iç sofalı plan tipleri, orta sofalı plan tipleri.

İç sofa ne demek?

Sofa evde hareket sağlarken oturma, oturma yeri, dinlenme gibi birçok işlevi de vardır. Sofa odalar arası iletişimin sağlandığı ortak alandır. Bulunduğu bölgeye göre; hayat, sergâh, seyvan, aralık, serge, hanay, divanhane gibi isimler de alır.

Türk kültüründe cumba nedir?

Eski evlerde pencere yüksekliğinde sokağa doğru çıkıntı yapan kafes bölümüdür. Osmanlı döneminden kalma evlerde sıklıkla örneklerine rastladığımız cumbalı pencere, binanın dış görünümüne zenginlik katar ve gösterişli süslemeleriyle sokağa doğru uzanan kapalı bir balkon gibi görünür.

Türk evinde eyvan nedir?

İvan, üst kısmı çoğunlukla üç tarafı kapalı ve bir tarafı tamamen açık bir tonozla örtülü bir mimari birimdir. İvanlar genellikle İran, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde bulunur.

Sofalı oda ne demek?

Açık hava kanepeli kat planında odalar yan yana dizilmiş ve bir kanepe ile birbirine bağlanmıştır.

Sergen nedir mimari?

Sergah (Türkçe: Ser-mek ve Farsça: -gâh) veya açık sofa veya oturma odası, eski Anadolu evlerinin üst katlarına yapılan, bir veya iki tarafı açık ve örtülü, erzak ve meyve kurutmaya yarayan, bazen de sıcak gecelerde yatılan oda, Sergen, Kaklık.

Taşlık ne demek ev?

Taş: Geleneksel mimaride, sokak kapısının açıldığı odaların önünde yer alan, duvarla çevrili ortak açık alan, avlu ve yaşam alanı.

Osmanlıda taşlık nedir?

Taşlık, Osmanlı harem yönetiminin oluşturulduğu yapıları barındırır. Haliç tarafında Valide Sultan Dairesi ve Hünkar Hamamı bulunur. Hamamların yanında Ocaklı Sofa’ya çıkan Saltanat Kapısı (Taht) bulunur. Cariye Taşı tarafında Usta ve Kalfa Daireleri ve Harem Eczanesi bulunur.

Taşlık neresi olur?

Kuşlarda taşlık, midenin bir parçasıdır ve proventrikulus adı verilen bezli mideden sonra ve ince bağırsaktan önce yer alır. Kuşun vücudunun tam içinde, yutağın ve krotun (gıdanın geçici olarak depolandığı alan) alt kısmında yer alır.

Taşlık neden yapılır?

Kuşlar gibi bazı hayvanların midelerinin ön kısmında başka bir organ daha vardır. Hayvanlar kum ve taşları yutar, burada biriktirir ve sonra sindirim için kullanırlar. Midenin bu kısmına yutulan taşlar ve kum nedeniyle taşlık denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Oral Escort