İçeriğe geç

Mütalaa Kelime Anlamı Nedir

Mütala ne demektir?

Hukuk sözlüğünde, “uzman görüşü” terimi “yargısal bir işlemde bir uzman tarafından verilen görüş” olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre, bir uzman görüşü, yargı makamlarının görüşü olmayan ve özel uzmanlık gerektiren konularda bir davadaki bir uzmanın görüşü veya raporu olarak açıklanabilir.

Mütâlea ne demek?

Mutalea kelimesi geçmiş kültürlerden günümüze uzanan kelimelerden biridir. Her alanda kullanılan bu kelime, esas olarak bir şey hakkında düşünmek ve bir fikir ortaya atmak anlamına gelir. Aynı zamanda bir test olarak da kullanılır.

Mütalaa hangi dilde?

Görüş ne anlama gelir? Bu kelime Türkçe’de birçok anlamda kullanılır. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelime; Etude, herhangi bir konu hakkında detaylı olarak düşünmekten gelen görüş, yorum ve analiz anlamına da gelir. Arapça kökenli bir kelimedir.

Mütalaa mı mütalaa mı?

Bu kelime sıklıkla mutagala olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı bir görüş biçiminde olmalıdır.

Mütalaa verilmesi ne demek?

Ceza yargılamasında, Cumhuriyet savcısının (savcı) toplanması gereken tüm delillerin toplandığına ve mahkemenin karara bağlamak istediği konuları kapsadığına kanaat getirmesi üzerine yaptığı başvuruya “esas bilirkişi görüşü” denir.

Mütalaa ne demek vatandaşlık?

Başka bir deyişle, savcının uyuşmazlığın nasıl çözümleneceğine ilişkin nihai görüşüne esasa ilişkin hüküm denir. Esasa ilişkin görüşün hukuki dayanağı, tarafların 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 216. maddesinde düzenlenen delilleri tartışabilecekleri hükmüdür.

Na mütalaa ne demek?

Mutalaa kelimesinin sözlük anlamı ve cümle içinde örnekleri aşağıda verilmiştir. – Herhangi bir konu üzerinde detaylı bir şekilde düşünerek görüş ve yorum oluşturmak. – Herhangi bir konu üzerinde detaylı bir şekilde düşünmek.

Mütalaada bulunmak ne demek?

Bir fikri ifade etmek. BİR FİKİR İFADE ETMEK bir görüş veya düşünceyi ortaya koymak anlamına gelir.

Mül Osmanlıca ne demek?

Klasik Türk edebiyatı şairleri “mül” kelimesini “şarap” anlamında kullandıklarında, bunu çoğunlukla “bahar”la ilişkilendirmişlerdir.

Mütalaa kimdir?

Konuya ilişkin görüş nedir? (CMK 216) Konuya ilişkin görüş; sözlü duruşmada deliller sunulduktan sonra, “delillerin incelenmesi” aşamasında cumhuriyet savcısını temsil eden cumhuriyet savcısının ceza yargılamasının esasına ilişkin beyanıdır.

Mütalaa ne zaman okunur?

Kovuşturma evresinde beyanda bulunulurken, soruşturma evresinde iddianame düzenlenir ve iddianamenin yetkili mahkemeye gönderilip onaylanmasıyla kovuşturma evresi başlar.

Mütalaaya karşı savunma nasıl yapılır?

Görüşlere karşı nasıl savunma yapılır? Esasa ilişkin bir savunma yalnızca savcılığın görüşüne karşı yapılamaz. Savcılığın görüşünde belirtilmeyen, ancak iddianameye dahil edilen veya ek savunma hakkı verilmesiyle yargılamanın önceki aşamalarında tartışılan hususlar da esasa ilişkin savunmaya dahil edilmelidir.

Mütalaa ne demek tıp?

Tıbbi görüş, yalnızca hukuk sistemi içerisinde tıbbi konularla ilgili bir görüşün ifadesi olarak tanımlanabilir. Tıbbi konular, profesyonellik gerektiren ve uzmanlık alanları olarak alt başlıkları olan bir alandır.

Kimler mütalaa verebilir?

Bilirkişi raporu, bilirkişi görüşü (6) Cumhuriyet savcısı, ilgili, müdafii, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanuni temsilcisi, yargılanacak veya değerlendirilecek olayla ilgili olarak bilirkişiden bilimsel rapor alabilir (raporun düzenlenmesi veya rapor hakkında bilgi verilmesi).

Mütalaa delil midir?

Yargıtay ayrıca, görüşün yargılama makamlarına yol gösterici nitelikte takdirî bir delil olduğunu kabul etmektedir. Ancak, 08.04.2022 tarihli 7394 sayılı Kanun’un 5. maddesi, görüş alma şartlarını düzenleyen Vergi Usul Kanunu’nun 367. maddesine yeni bir fıkra ekleyerek önemli bir değişiklik yapmıştır.

Savcı mütalaasından sonra ne olur?

Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve verebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü duruşma sırasında savcı tarafından hazır bulunursa, görüş duruşma sırasında savcı tarafından açıklanır.

Mahkemede mütalaa nedir?

Mahkeme savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Ancak savcının görüşü nihai bir karar değildir. Görüş, sanığın dosyada cezalandırılıp cezalandırılmayacağına ilişkin mahkeme savcısının görüşünü ve fikrini ifade eder.

Mütalaaya karşı savunma nasıl yapılır?

Görüşlere karşı nasıl savunma yapılır? Esasa ilişkin bir savunma yalnızca savcılığın görüşüne karşı yapılamaz. Savcılığın görüşünde belirtilmeyen, ancak iddianameye dahil edilen veya ek savunma hakkı verilmesiyle yargılamanın önceki aşamalarında tartışılan hususlar da esasa ilişkin savunmaya dahil edilmelidir.

Mülhem ne demektir?

TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Oral Escort